Upgrade - technology revolution

Τεχνολογία — Η επανάστασή της τα τελευταία 20 χρόνια

Οι άνθρωποι, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία καθημερινά, εδώ και δεκάδες χρόνια κι είναι μέρος της ζωής μας, ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα, ακόμα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Τα εργαλεία, οι τεχνικές και τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί για να μπορούμε εμείς να δημιουργούμε, να διαχειριζόμαστε και να αποθηκεύουμε πληροφορίες, βελτιώνουν όχι μόνο την αποδοτικότητα μα και την αποτελεσματικότητα πολλών εργασιών και διαδικασιών.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, είχε πάντα έναν βαθύ αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που ζούμε κι αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. Εκτελούμε εργασίες με μεγαλύτερη ευκολία, επικοινωνούμε με όλο τον κόσμο άμεσα κι έχουμε πληθώρα δωρεάν πληροφορίας.

Ωστόσο, αν κι η τεχνολογική επανάσταση μας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα καινοτομίας και προόδου, πολλές φορές, εγείρει ηθικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε -ή και όχι- να λύνουμε όσο περνάει ο καιρός. Συνολικά, είναι ένα ισχυρό εργαλείο που έχει την δυνατότητα να διαμορφώνει το μέλλον, με έναν καλύτερο, ελπίζουμε, τρόπο.

Η επανάσταση της τεχνολογίας, αφορά σε γρήγορες και βαθιές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες. Ο τρόπος που ζούμε έχει αλλάξει άρδην και παρακάτω θα δούμε μερικούς βασικούς τομείς τους οποίους έχει επηρεάσει αυτή η επανάσταση. Επικοινωνία, υγεία, αγορά, ψυχαγωγία, είναι μόνο κάποιοι από τους τομείς που πήγαν «παρακάτω» εξαιτίας αυτής της επανάστασης.

SMARTPHONES

Από το 2007 όπου η Apple παρουσίασε ένα διαφορετικό κινητό, με μεγάλη οθόνη αφής και την δυνατότητα του χρήστη για εύκολη περιήγηση σε πολλές εφαρμογές, τα smartphones έφεραν την επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία. Πλέον, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και για πολλούς από εμάς, είναι εργαλείο δουλειάς.
Δεν έχουν επηρεάσει όμως μόνο την χρήση του κινητού τηλεφώνου, καθώς έχουν μεγάλη επίδραση και στην επικοινωνία, το εμπόριο, τις τράπεζες, την περίθαλψη και γενικά, μια επίδραση σε όλο το κοινωνικό φάσμα.

SOCIAL MEDIA

Είναι τόσο γρήγορη κι έχει αφήσει πίσω της τόσα πράγματα, που η επανάσταση των Social Media είναι για κάποιους μέρος της καθημερινότητάς τους, από την γέννησή τους κιόλας. Το 2000 ήρθε το MySpace και το 2004 το Facebook. Σήμερα, Instagram και Twitter συνθέτουν την «παρέα» των μέσω μαζικής ενημέρωσης που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη κι επηρεάζουν ακόμα και τον πολιτικό λόγο.
Δυστυχώς, τα social media έχουν και τις αρνητικές τους πλευρές. Ψευδές ειδήσεις, παραπληροφόρηση, ηλεκτρονική παρενόχληση. Από την άλλη όμως, δίνουν φωνή σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους και μας φέρνουν κοντά με όλο τον κόσμο, σε κλάσματα δευτερολέπτου.

CLOUD

Το cloud ήρθε για να μεταμορφώσει εντελώς, τον τρόπο που αποθηκεύουμε τα αρχεία μας, κάνοντας την αποθήκευση πολύ πιο ασφαλή και τους χρήστες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, πιο σίγουρους και με ένα κόστος όχι πολύ ακριβό.
Το Cloud έκανε άμεση την αποστολή δεδομένων μεταξύ των χρηστών, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Επιπλέον, βοηθάει τις επιχειρήσεις στην άμεση αποστολή κι ανταλλαγή δεδομένων. Στο σύνολό του, προσφέρει ευελιξία, επανάκτηση κι αποτελεσματικότητα, ειδικά όσο αφορά την συνεργασία ατόμων κι επιχειρήσεων.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Σίγουρα, δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην αποδέχεται την επανάσταση που έφερε το ηλεκτρονικό εμπόριο, που είναι πλέον, ίσως, ο πιο δημοφιλής τρόπος αγοράς προϊόντων. Και μάλιστα, από την άνεση του σπιτιού μας. Παρότι, η Αmazon και το eBay εμφανίστηκαν το 1990, η επανάσταση ήρθε στην πραγματικής μορφή, μετά το 2000.
Όπως ήταν δεδομένο, αυτό επηρέασε τα φυσικά καταστήματα. Κάποια έκλεισαν, κάποια αποφάσισαν να συνδυάσουν τις πωλήσεις τους. Οι διαδικτυακές πληρωμές, το ψηφιακό μάρκετινγκ και οι νέες λύσεις στις παραλαβές, έφεραν το ηλεκτρονικό εμπόριο στην πρώτη θέση επιλογής του καταναλωτή.

Upgrade - technology revolution

STREAMING

Η τεχνολογία του Streaming άλλαξε εντελώς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ψυχαγωγία. Την μουσική, τις ταινίες, την τηλεόραση. Το Streaming ξεκίνησε να κερδίζει έδαφος το 2010 και τώρα, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Όχι μόνο στα κινητά και τα τάμπλετ, μα και στις τηλεοράσεις μας. Αν χρησιμοποιείς internet -που σίγουρα το κάνεις- τότε σίγουρα έχεις χρησιμοποιήσει έστω και μια φορά, μια streaming υπηρεσία, είτε για να ακούσεις μουσικής, όπως το Spotify, είτε για να δεις κάποια σειρά στο Netflix.
Κι όπως κάθε νέα τεχνολογία, έτσι και το streaming αντιμετωπίζεται με μια κάποια δυσπιστία κι ανησυχία για τις παραδοσιακές μορφές ψυχαγωγίας, όπως για παράδειγμα το σινεμά. Εσύ; Θα εγκατέλειπες εντελώς μια κινηματογραφική αίθουσα, για χάρη του καναπέ σου;

3D ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τι μπορούμε να πούμε για την 3D εκτύπωση; Δεν θα έφτανε ένα άρθρο να αφιερώσουμε στην επανάσταση που έφερε στον ιατρικό κυρίως κλάδο. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η τυπογραφία ξεκίνησε τον 15ο αιώνα, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τις διαφορές που θα βρούμε με το σήμερα, τον σκοπό της και τα αποτελέσματά της.
Σήμερα, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως θα χαθούν παραδοσιακές μεταποιητικές βιομηχανίες κι ακόμα και θέσεις εργασίας. Ας μην αγνοήσουμε όμως και το γεγονός, πως η τρισδιάστατη εκτύπωση, επιφέρει λιγότερη ρύπανση. Ο περιορισμένος αριθμός προϊόντων, φέρνει και περιορισμένα απορρίμματα.

Upgrade - technology revolution

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (ΑΙ)

Ίσως, να μην καταλαβαίνουμε άμεσα τον συγκεκριμένο τομέα, όμως επί της ουσίας, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πια μέρος της ζωής μας κι ας μην την θεωρούμε ως τέτοια. Οπτική αντίληψη, αναγνώριση ομιλίας, λήψη αποφάσεων και μετάφραση γλωσσών, είναι τομείς στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε δυναμικά και λέει όχι μόνο να παραμείνει, μα και να εγκατασταθεί πλήρως. Η ανάπτυξη των αλγορίθμων, κάνει την τεχνητή νοημοσύνη όλο και πιο ισχυρή, δημιουργώντας ευφυή συστήματα που μπορούν να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα, να κάνουν προβλέψεις και να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε διάφορους τομείς.
Η υγειονομική περίθαλψη, η οικονομία, οι μεταφορές κι η ψυχαγωγία, έχουν άμεσα επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Συστήματα ιατρικής διάγνωσης ασθενειών, αυτόνομα οχήματα, προσωπικοί βοηθοί, αναγνώριση εικόνας, ανίχνευση απάτης είναι μερικά από τα «θαύματα» της ΑΙ. Προσωπικά, χρησιμοποίησα ως πηγή ορισμών την ΑΙ και οφείλω να πω ότι με εξέπληξε ευχάριστα. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την έρευνα, ούτε και να σου δώσει πηγές, μπορεί όμως να σου δώσει εύκολα και γρήγορα, κάποιους ορισμούς, ακόμα και κάποια συμπεράσματα.

Φυσικά, όπως σε κάθε συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες, έτσι κι εδώ, δεν θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση περί ηθικής και κινδύνου εξάλειψης της ανθρώπινης εργασίας, καθώς κι οι επιπτώσεις της από την κακή χρήση. Εμείς πάντως πιστεύουμε πως, ο άνθρωπος θα είναι πάντα απαραίτητο κομμάτι της τεχνολογίας. Ας μην ξεχνάμε, πως κι η τεχνητή νοημοσύνη, χρειάζεται τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Upgrade - technology revolution

 

Πηγή για τους ορισμούς: chat.openai.com