video-games-h-exeliksh-tous-ta-teleftaia-40-xronia

VIDEO GAMES — Η εξέλιξη τους, τα τελευταία 40 χρόνια

Από τον Οκτώβριο του 1958 όπου και δημιουργήθηκε το πρώτο video game έως και σήμερα -65 χρόνια μετά- οι αλλαγές που έχουμε δει, είναι σαφώς δραματικές. Από την πρώτη εικόνα, τα πρώτα γραφικά και την απλοϊκή σκέψη, περνάμε σε παιχνίδια με υψηλό iq και 3d εικόνα.

Κι η εικόνα, είναι σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της προσφερόμενης απόλαυσης. Γιατί, αν μη τι άλλο, ένα παιχνίδι θα πρέπει να προσφέρει και απόλαυση.
Ας δούμε μαζί, πώς και με ποιους τρόπους έχουν εξελιχθεί τα παιχνίδια μέσα σε αυτές τις σχεδόν 7 δεκαετίες. Ποιο ήταν το πρώτο παιχνίδι και ποιο παιχνίδι χαρακτηρίζουν οι gamers ως το καλύτερο από καταβολής video παιχνιδιών;

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στις 18 Οκτωβρίου του 1958, ο William Higinbotham παρουσίασε το πρώτο video game, με το όνομα “Tennis for two” και κράτησε μόνο για 2 χρόνια. Τα βιντεοπαιχνίδια όπως τα ξέρουμε σήμερα, έγιναν δημοφιλή την δεκαετία του 70. Ήταν ένα παιχνίδι κονσόλας, όπου οι δύο παίκτες, έπρεπε να μετακινούν μία κουκίδα από τη μια μεριά στην άλλη, αλλάζοντας την γωνία και την διαδρομή της και την χτυπούσαν με τη χρήση ενός κόκκινου κουμπιού.

video-games-h-exeliksh-tous-ta-teleftaia-40-xronia

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποιος ήταν ο πρώτος χαρακτήρας σε video game; Ουσιαστικά, είναι ο Pac-man. Μπορεί να μην έχει τη μορφή των χαρακτήρων του σήμερα, όμως είναι ο παππούς πια όλων των χαρακτήρων. Μας συστήθηκε το 1980 και την αμέσως επόμενη χρονιά, μπήκε στη ζωή μας ο αξεπέραστος Super Mario.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Αν επικεντρωθούμε στην τελευταία 20ετία, οι δραματικές αλλαγές στα γραφικά των video games, μας δείχνουν όχι μόνο το πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία της εικόνας, μας δείχνει επίσης και το πόση αξία δίνεται στην ψυχαγωγία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η ύπαρξη εκατομμύρια gamers σε όλο τον κόσμο και με πολλούς από αυτούς, να βιοπορίζονται από αυτή την ενασχόληση.

Τα πρώιμα γραφικά των Arcade παιχνιδιών, δεν μπορούν να συγκριθούμε με ό,τι έχουμε σήμερα, όμως όχι μόνο ήταν πρωτοποριακά για την εποχή τους, μα ήταν κι η μόνη επιλογή. Όλοι, είχαν τα ίδια ακριβώς γραφικά και πιστέψτε με, κανείς δεν αγόραζε τότε τα παιχνίδια βασιζόμενος στην εικόνα τους. Το 1979, όσοι είχαν την κονσόλα του Atari κι έπαιζαν το παιχνίδι Asteroids, δεν τους αφορούσε καθόλου το αχνό κίτρινο και το κάτι σαν κόκκινο στην οθόνη.

Το Atari 2600 κι αργότερα η Nitendo, έκαναν τα Arcade παιχνίδια της δεκαετίας του 80 να μοιάζουν “παλιακά”. Η δεν κονσόλα της Nitendo, θεωρείται μέχρι και σήμερα από τις καλύτερες που έχουν ποτέ κατασκευαστεί, μαζί με 3 από τα πιο διάσημα παιχνίδια σε όλο τον κόσμο, που γνωρίζουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας: Donkey Kong, Super Mario και Star Fox.

 

ΚI ΥΣΤΕΡΑ, ΗΡΘΑΝ ΤΑ BIT

Το 1987 ήρθε μαζί με τις κονσόλες video games 4ης γενιάς, τις κονσόλες δηλαδή των 16 bit, με εξελιγμένα γραφικά και τα 16 bit χρησιμοποιούνταν για 20 ολόκληρα χρόνια, μέχρι και το 2004. Μετά, περάσαμε στα 32 και 64 bit, με τα γραφικά να περνάνε στο επόμενο επίπεδο. Τα γραφικά ήταν 3D, η ανάλυση σαφώς καλύτερη κι η αποθήκευση των παιχνιδιών σε CD-ROM ήταν -ας πούμε- κάπως επαναστατική. Τα τρισδιάστατα γραφικά, ήρθαν με τα παιχνίδια Silent Hill, Super Mario 64 και το The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, τα παιχνίδια είναι πιο αληθοφανή από ποτέ. Ζεις μέσα σε αυτά, απλά κοιτώντας μια οθόνη. Η εικόνα δεν μπορεί σε τίποτα να συγκριθεί με ό,τι υπήρχε πριν από το σήμερα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, κάνει την εμπειρία του gaming πραγματικά φανταστική. Μετά και την 5η γενικά κονσολών, τα πράγματα έγιναν πραγματικά πολύ σοβαρά. Θα τολμήσουμε να πούμε, πως τα Arcade παιχνίδια, ανήκουν πλέον σε μια “λίθινη” εποχή. Παιχνίδια όπως το Crysis, το The Witcher 3: Wild Hunt, το Grand Theft Auto V και το Red Dead Redemption 2, θεωρείται πως ώθησαν τις κονσόλες στα όριά τους.

video-games-h-exeliksh-tous-ta-teleftaia-40-xronia

Red Dead Redemption 2

Η λίστα των gamers

Το 2017, μία έρευνα έβγαλε την τελική πεντάδα των καλύτερων παιχνιδιών. Φυσικά, μόνο gamers έλαβαν μέρος και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

  1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
  2. Tetris
  3. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
  4. Super Mario 64
  5. Red Dead Redemption 2

Η λίστα σήμερα, πιθανόν να ήταν κάπως διαφορετική, αφήνοντας μέσα -κατά την ταπεινή μου άποψη- τον super Mario. Κι αυτές οι ψήφοι, περιέχουν σίγουρα κάτι συναισθηματικό.

Forza Horizon – ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αν θέλουμε να δείξουμε σε κάποιον, πώς μπορεί να εξελιχθεί η εικόνα ενός βιντεοπαιχνιδιού σε μόλις 9 χρόνια, ένα ιδανικό παράδειγμα, είναι σίγουρα το βραβευμένο παιχνίδι Forza Horizon. Έκανε το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο του 2012 και κατέκτησε αμέσους τους λάτρεις των αγώνων με γρήγορα αυτοκίνητα. Η εικόνα του; Αρκετά εντυπωσιακή. Η εικόνα του το 2021 με την 5η σειρά του παιχνιδιού; Απογειωτική.

 

Τι άλλο μπορεί να μας φέρει το μέλλον; Πόσο καλύτερη μπορούμε να κάνουμε την εικόνα; Πόσο πιο περίπλοκα, έξυπνα και διασκεδαστικά μπορούν να γίνουν τα video games;

 

 

Πηγές: